ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...

Canola oil : κραμβέλαιο

Canola oil

κραμβέλαιο


Το εμπορικό όνομα του κραμβέλαιου είναι το Canola oil που δεν προέρχεται από κάποιο φυτό αλλά προέρχεται από τις λέξεις Canada/oil/low/acid. Παράγεται από ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό μουστάρδαs (Sinapis Alba) καθώς το μη τροποποιημένο φυτό περιέχει το τοξικό για το σώμα ερουσικό οξύ (μονοακόρεστο, 9-ωμέγα λιπαρό). Το ερουσικό οξύ έχει ενχοποιηθεί για την πρόκληση καρδιακών ανωμαλιών και για το λόγο αυτό επιβάλλονται προφυλάξεις για την κατανάλωσή του (Clandinin MT, Yamashiro S (1982). "Dietary factors affecting the incidence of dietary fat-induced myocardial lesions". J. Nutr.). Παρόλα αυτά ένα μίγμα ετρουσικού οξέος και ολεϊκού οξέος (αναλογία 4:1) είναι γνωστό ως το λάδι του Λορέντζο ( Lorenzo's oil), που χρησιμοποιείται πειραματικά για την αντιμετώπιση της αδρενολευκοδυστοφίας με κύρια όμως παρενέργεια την ανάπτυξη θρομβοπενιας.
  Το κραμβέλαιο περιέχει χαμηλά ποσοστά κορεσμένων λιπών ενώ ταυτόχρονα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά και υψηλό σημείο καπνού (Dupont J Am Coll Nutr. 1989). Οι αγορές προωθούν το κραμβέλαιο ως διατροφικό ισοδύναμο του ελαιόλαδου . Στον αντίλογο έχουν δημοσιευτεί δύο μελέτες που δείχνουν ότι πειράματα σε ποντίκια  προκαλούν υπερλιπιδαιμία (Ohara N et al., Food Chem Toxicol. 2008
Naito et al., Y Toxicology, 2003). 
Επιπλέον σημειώνεται ότι η παραγωγή του κραμβέλαιου απαιτεί ειδική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ χρησιμοποούνται διαλύτες οι οποίοι μπορεί να παραμένουν σε ίχνη και να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.