Canola oil : κραμβέλαιο

Canola oil

κραμβέλαιο


Το εμπορικό όνομα του κραμβέλαιου είναι το Canola oil που δεν προέρχεται από κάποιο φυτό αλλά προέρχεται από τις λέξεις Canada/oil/low/acid. Παράγεται από ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό μουστάρδαs (Sinapis Alba) καθώς το μη τροποποιημένο φυτό περιέχει το τοξικό για το σώμα ερουσικό οξύ (μονοακόρεστο, 9-ωμέγα λιπαρό). Το ερουσικό οξύ έχει ενχοποιηθεί για την πρόκληση καρδιακών ανωμαλιών και για το λόγο αυτό επιβάλλονται προφυλάξεις για την κατανάλωσή του (Clandinin MT, Yamashiro S (1982). "Dietary factors affecting the incidence of dietary fat-induced myocardial lesions". J. Nutr.). Παρόλα αυτά ένα μίγμα ετρουσικού οξέος και ολεϊκού οξέος (αναλογία 4:1) είναι γνωστό ως το λάδι του Λορέντζο ( Lorenzo's oil), που χρησιμοποιείται πειραματικά για την αντιμετώπιση της αδρενολευκοδυστοφίας με κύρια όμως παρενέργεια την ανάπτυξη θρομβοπενιας.
  Το κραμβέλαιο περιέχει χαμηλά ποσοστά κορεσμένων λιπών ενώ ταυτόχρονα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά και υψηλό σημείο καπνού (Dupont J Am Coll Nutr. 1989). Οι αγορές προωθούν το κραμβέλαιο ως διατροφικό ισοδύναμο του ελαιόλαδου . Στον αντίλογο έχουν δημοσιευτεί δύο μελέτες που δείχνουν ότι πειράματα σε ποντίκια  προκαλούν υπερλιπιδαιμία (Ohara N et al., Food Chem Toxicol. 2008
Naito et al., Y Toxicology, 2003). 
Επιπλέον σημειώνεται ότι η παραγωγή του κραμβέλαιου απαιτεί ειδική επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ χρησιμοποούνται διαλύτες οι οποίοι μπορεί να παραμένουν σε ίχνη και να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.


"Όρος εστί λόγος δηλών ποίον εστιν εκείνο καθ' ού εστιν ο λόγος"

Κλαύδιος Γαληνός , δεύτερος σπουδαιότερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη (129 μ.Χ. – 199 μ.Χ)



F

G

H

I

M

N

O